Oltások

A HPV oltást okolják meddőségi ügyben

Unexpected resultThe Washington Times, 2013. november 11.

Az eredeti, angol nyelvű cikk itt olvasható:  http://www.washingtontimes.com/news/2013/nov/11/hpv-vaccine-cited-in-infertility-case/?page=all#pagebreak

A dőlt betűvel szedett szövegrészek a fordító megjegyzései.

A HPV oltást okolják meddőségi ügyben

Két wisconsini testvér szerint ez a szer vezetett a petefészek-elégtelenségükhöz 16 éves korukra

Két wisconsini nővér kérelmezte a szövetségi bíróságnál annak megállapítását, hogy az államilag ajánlott oltás felelős gyermekvállalási képességük elvesztéséért.

A szóban forgó vakcina a Gardasil, amelynek 3 dózisát 11 és 12 éves gyermekeknek javasolják, hogy elkerüljék a HPV nemi és szájüregi rákokhoz köthető törzseivel való megfertőződést.

A mount horebi /Wisconsin állam/ Madelyne Meylor (20 éves) és Olivia Meylor (19 éves) keresete múlt héten került benyújtásra az oltásprogram egyik szakértője elé az USA Szövetségi Követelések Bíróságánál (U.S. Federal Claims Court) Washington D.C.-ben.

A szakértő döntése 2014 elejéig nem várható, mondta el hétfőn Mark Krueger ügyvéd.

A két nő azt állítja, hogy petefészek-elégtelenségüket, amely mindkettőjüknél 16 éves korukra következett be, a tizenéves koruk elején kapott Gardasil oltás három dózisa okozta.

Az ügy részletei – amely az elsők között lehet, amely egy szakértő elé kerül – nem elérhetőek a nyilvánosság számára, de a múlt héten orvosi- és tudományos tanuk beszéltek arról, miért a Gardasil a felelős a termékenység elvesztéséért, amely egyébként igen ritkán fordul elő, mondta el Mr. Krueger.

Az Igazságügyi Minisztérium ügyvédei, akik a HPV oltásokat szorgalmazó Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumát (Department of Health and Human Services) képviselik, vitatják, hogy a Gardasil okozta volna a nők petefészek-elégtelenségét, fejtette ki Mr. Krueger.

A Gardasil gyártója, a Merck gyógyszergyár állítása szerint a szer biztonságosságát és hatékonyságát „több mint 25.000 nőn és férfin vizsgálták a klinikai kísérletek során.”

A cég megvizsgálta azokat az eseteket, amelyeknél a Gardasil beadását követően korai petefészek-elégtelenség lépett fel és „megállapította, hogy a bizonyítékok nem támasztják alá az oltással fennálló oksági kapcsolatot”.

„Nem észleltük petefészek-elégtelenség kialakulását a Gardasil klinikai vizsgálatai során” áll a Merck nyilatkozatában.

A korai petefészek-elégtelenség vagy alulműködés egy ritka állapot, amely 1.000-ből 1 nőt érint 15 és 29 éves koruk között, és 100-ból 1-et 30 és 39 éves koruk között, a Resolve, a nemzeti meddőség egyesület szerint. A valószínűsíthető okok között szerepel a reprodukciós szervek tökéletlensége, öröklött rendellenességek, valamint rákellenes gyógyszerek és kezelések, mondta el a Resolve.

A petefészek-elégtelenségben szenvedő nők még vállalhatnak gyermeket mesterséges megtermékenyítés útján, amelynek során donor petesejtet használnak fel.

A Meylor-nővérek tesztjei, amelyekkel a petefészek-elégtelenség három genetikai okának jelenlétét vizsgálták, negatívak lettek, írja a Wisconsin State Journal pénteki cikkében. A testvéreknek alig, vagy egyáltalán nincs esélyük teherbe esni, de mindketten remélik, lehet gyermekük, aki „terméketlenségi kezelések keretében foganna meg”.

Mr. Krueger elmondta, hogy a nővérek szerint a három adag Gardasil autoimmun betegséget váltott ki náluk a vakcinában lévő, az emberi immunrendszer stimulálására szolgáló anyagok miatt.

Ezek az anyagok, az úgynevezett adjuvánsok bizonyos emberekben mellékhatásokat okozhatnak Dr. Yehuda Shoenfeld izraeli kutató, az autoimmun rendellenességek specialistája szerint, aki a Meylor nővérek mellett tanúskodott múlt héten. Dr. Shoenfeld a jelenséget „adjuvánsok kiváltotta autoimmun szindrómának”, ASIA-nak („autoimmune syndrome induced by adjuvants”) nevezte.

A Wisconsin State Journal szerint az Igazságügyi Minisztérium visszautasította az ASIA-n alapuló érvelést, mondván ez nem elfogadott az orvosi közösségben.

A HPV a nemzet leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzése. Sok HPV fertőzés magától elmúlik, anélkül, hogy betegséget okozna, de maroknyi HPV törzs kapcsolatba hozható halálos kimenetelű nemi szervi és szájüregi ráktípusokkal, köztük a méhnyakrákkal is.

2007 óta az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics) 11-12 éves lányoknak ajánlja a HPV oltást; múlt évtől pedig ugyanilyen korú fiúk számára is. A vakcinát a szexuális élet megkezdése előtt adják a gyermekeknek, mivel az nem hatásos a már meglévő HPV fertőzéssel szemben.

Júliusban a közegészségügyi hatóságok sajnálatukat fejezték ki az oltást felvevő fiatalok relatíve alacsony százaléka miatt: 2011-ben és 2012-ben a tizenéves lányoknak csak 35 %-a kapta meg az oltás három adagját, mondta Dr. Thomas Frieden a „Centers for Disease Control and Prevention” (CDC) igazgatója. A szülők aggodalmai az oltással kapcsolatban indokolatlanok, mondta, mert „komoly biztonsági probléma nem állapítható meg”.

A Judicial Watch (a korrupció és a hatalommal való visszaélés ellen küzdő konzervatív alapítvány) azonban visszakövette a Gardasil hatásait – beleértve két halálesetet is, amelyért már kártérítést is megállapítottak – azon meggyőződése alapján, hogy a szer 2006-ban politikai nyomás hatására, elsietetten került engedélyezésre, mondta el Thomas Fitton, a megfigyelőcsoport elnöke. „Ha egy felnőtt nő alá akarja vetni magát az oltásnak, ez az ő választása” – mondta el Mr. Fitton pénteken. „De az, hogy ezt gyerekekre erőltessük rá… ez egy óriási közegészségügyi kísérlet. Nem kellene a gyermekeinket tengeri malaccá tennünk.”

A Nemzeti Oltáskárosodási Kompenzációs Program (National Vaccine Injury Compensation Program) szerint (2013) november 4-ig 62 esetben fizettek ki kártérítést a HPV oltással kapcsolatos követelés alapján és 62 kérelmet utasítottak el.

A Gardasil mellett a GlaxoSmithKline terméke, a Cervarix is elérhető a HPV fertőzés megelőzésére.

Hozzászólás